Verslag voorjaarscompetitie 2023 de Stok 1.

Introductie

De voorjaarscompetitie van de NGF wordt over 5 zondagen in April/Mei gespeeld. Op een speeldag vormen 6 spelers het team dat die dag een matchplay wedstrijd speelt tegen een ander team. De wedstrijd bestaat uit een koppelwedstrijd en een single wedstrijd. Een team speelt op 4 wedstrijddagen. Op de andere wedstrijddag is een team gastheer van de andere teams in de poule.
Er is geen handicap verrekening.

Naast een competitief evenement is het ook een sociaal gebeuren als team onder elkaar maar ook met de andere teams in de poule. Dit laatste is een niet onbelangrijk onderdeel van het geheel. Met die gedachte worden de lunch en het diner gezamenlijk genuttigd

 

Het verloop van het seizoen.

We zijn begonnen met een team van 10 maar uiteindelijk met een team van 9 geëindigd doordat één beoogd teamlid uiteindelijk toch bedankte.  Een ander teamlid heeft, door omstandigheden, niet kunnen spelen op de 4 wedstrijddagen. Uiteindelijk hebben 8 teamleden alle of een deel van de wedstrijden gespeeld.

In onderstaand overzicht staan onze tegenstanders en de gemiddelde speelsterkte in de onderlinge ontmoeting tegenover onze speelsterkte.

Speeldag Tegenstander Gemiddelde Pl.HCP De Stok
2 april 2023 Midden-Brabant 1 16,7 25,3
23 april 2023 Turfvaart 2 23,8 23,8
30 april 2023 GVN 6 17,2 24,2
7 mei 2023 Strijensche 2 3,8 19,3

 

Wedstrijddag 2 april 2023, Hitland, Nieuwerkerk a/d IJssel. Ontvangend team GVN6

De eerste wedstrijddag is altijd spannend. Het is de kennismaking met de andere teams waar je de komende 5 wedstrijddagen mee optrekt en een klik is dan wel prettig.

Het was ook even slikken om de zien met welke handicap de Strijensche speelde. Zij hadden ervoor gekozen om te stoppen met de 36 holes competitie en over te stappen naar de 27 holes competitie. Dit had voor hen als consequentie dat ze ook in de laagste klasse moesten beginnen.

De dag zelf begon met veel wind bij een buitentemperatuur van + 4°C en een gevoelstemperatuur die aanmerkelijk lager lag. Toen rond 11 de zon doorbrak, zij het bescheiden, was dat een zeer welkom geschenk.

De wedstrijd zelf was niet heel spannend. Bij de koppelwedstrijd wonnen Merijn en Ben hun wedstrijd terwijl Arjan/Johan na hole 8 nog uitzicht hadden op een gelijkspel. Maar uiteindelijk gingen beide andere koppelwedstrijden verloren.

Bij de singles ging het niet veel beter. Alleen Ben wist zijn wedstrijd te winnen, 1 up, een knap resultaat. De overige wedstrijden waren beslist voordat hole 18 was bereikt.

Uitslag 14-4 voor Midden-Brabant.

De Turfvaart moest het opnemen tegen de Strijensche maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een 18-0 verlies. Al was 1 koppelwedstrijd geëindigd in 1 Up, dus er hadden 1 of 2 punten ingezeten voor de Turfvaart. De vraag was dan ook of er nog een team in staat zou zijn punten te scoren tegen dit team.

Wedstrijddag 16 april 2023, Golfcentrum Dongen

Na een paasweekend waarin geen wedstrijd was gepland mochten wij de andere teams ontvangen en speelden wij zelf niet.

Nu is het ontvangen van een team niet echt een rustige aangelegenheid.

Vooraf moeten er afspraken worden gemaakt met de beheerder van de golfbaan en moet dit gecommuniceerd worden met de teams die komen spelen.

Op de dag van de wedstrijd moeten de gasten ontvangen worden en er moet gezorgd worden voor gratis ballen voor de driving range. Ook de wedstrijdformulieren moeten worden ingevuld en er moet gezorgd worden dat zowel in de ochtend als in de middag op tijd gestart wordt. Om er voor te zorgen dat niet te veel tijd verloren gaat met zoeken naar een verkeerd geraakte bal worden er ook nog spotters ingezet.

Gelukkig beschikt Golfcentrum Dongen over een buitengewoon hulpvaardig team onder leiding van John die attent en alert heeft geholpen alles in goede banen te leiden. Bovendien werden wij getrakteerd op een heerlijke barbecue, die wij helaas binnen moesten opeten.

Het weer was aanzienlijk warmer dan twee weken eerder. Namelijk 10°C en een beetje regen, al was dat kortstondig en werd je er nauwelijks nat van.

De wedstrijd tussen Turfvaart en Midden-Brabant eindigde in een 9-9 gelijkspel. Na de koppelwedstrijd was de stand 3-3 en in de middag wederom een gelijke stand van 6-6.

De Strijensche won haar wedstrijd met 18-0 van GVN-6. Maar ook hier een koppelwedstrijd met een minimaal verschil van 2-1 winst.

Wedstrijddag 23 april 2023, De Strijensche

Vandaag de wedstrijd tegen de buren uit Rijsbergen. Op papier een team waar we een kans tegen hadden. De gemiddelde PHC van beide wedstrijdteams was 23,8.

Het weer, niet onbelangrijk bij golf, was weer instabiel. In de ochtend begonnen we met een zonnetje en een aangename golftemperatuur. Maar dat was bij het begin van de singles al anders. De zon verdween en op een bepaald ogenblik begon het ook met tussenpozen te regenen. Kortom niet aangenaam.

Hoe anders was de wedstrijd.

De koppelwedstrijden verliepen niet helemaal zoals gehoopt. Alleen Peter en Danny wonnen hun wedstrijd. Philip en Ben verloren nipt.

Bij de singles werden drie partijen gewonnen (Ben, Peter en Philip). Merijn verloor nipt (2/1) van een oude bekende, Erwin Beijers.

Einduitslag 10-8 voor de Turfvaart.

De wedstrijd tussen Midden-Brabant en GVN6 werd met 13-5 gewonnen door Midden-Brabant.

Wedstrijddag 30 april 2023, De Turfvaart, Rijsbergen

Eindelijk een dag met heerlijk zonnig weer, waardoor het goed toeven was in de zon op het buitenterras na afloop van de wedstrijden.

Vandaag nog een laatste kans om een wedstrijd te winnen, de laatste wedstrijd was immers tegen de Strijensche. Op papier leek dit een kansloze wedstrijd gezien het verschil van 7 slagen tussen de gemiddelde playing handicaps.

De koppelwedstrijd eindigde in een 4-2 voorsprong voor GVN. Ben en Merijn wonnen hun wedstrijd en Danny en Philip verloren nipt (2 up).

De singles begonnen uitstekend de eerste 3 wedstrijden werden gewonnen door Merijn, Ben en Danny. De prestatie van Danny (2 up) was bijzonder gezien het feit dat zijn tegenstander een playing handicap had van 16 tegenover de 23 van Danny. De andere wedstrijden gingen helaas verloren hoewel Johan nipt verloor (2 up) van een tegenstander met die met een 14 ! slagen lagere handicap speelde dan Johan.

Eindstand 10-8 voor GVN6

De andere wedstrijd ging tussen de Strijensche en Midden-Brabant.

Na de koppelwedstrijden stond het verrassend genoeg 3-3 en dus het eerste puntverlies voor de Strijensche.

In de singles wist Midden-Brabant nog een punt te pakken en werd 1 wedstrijd nipt verloren (2/1)

Einduitslag 14-4 voor de Strijensche.

Wedstrijddag 7 mei 2023, Golfclub Midden-Brabant, Esbeek

De plaatsen 1 (De Strijensche), 2 (Midden-Brabant) en 5 (De Stok) stonden al vast. Maar Turfvaart en GVN6 speelde tegen elkaar en Turfvaart stond 1 punt voor op GVN6.

De voorspellingen voor het weer deze dag waren niet al te best en dan met name in de middag met zware regenval en onweer.

De dag startte met mooi weer. Een lekker zonnetje, aangename temperatuur en lunch op het terras.

De baan lag er goed bij en speelde ook lekker.

Maar na de start van de singles wedstrijd ging het fout. Wij mochten vertrekken in de eerste groep en kort na de start was het eerste gerommel van naderend onweer al te horen. Op het moment dat nog drie Flights uit de tweede groep moesten starten begon het met regenen. En binnen 5 minuten kwam het water met bakken uit de hemel gevolgd door een grote lichtflits. Tijd om de aftocht te blazen. Binnen de kortste keren stond de green op hole 18 onder water en moest al door plassen worden gelopen om bij het clubhuis te komen.

Na 20 minuten stopte de regen en moest besloten worden wat te doen. Buienradar gaf nog wel naderend onweer en regen aan maar het was de vraag of dat al dan niet over Esbeek zou gaan.

Uiteindelijk werd besloten om toch weer de baan in te gaan en te kijken of de wedstrijd kon worden uitgespeeld.

Dat is uiteindelijk ook gelukt, zij het dat er nog wel lichte regenval was maar gelukkig geen onweer. Ook de greens herstelde zich snel en de plassen in de baan en de bunkers vielen mee.

Voor de Stok eindigde de koppelwedstrijd in een 6-0 achterstand, maar Merijn en Ben verloren slechts met 2/1 wat gezien de handicap verhoudingen (gemiddeld 15 slagen verschil) een hele goed resultaat was.

In de singles was het beeld niet anders met 1 uitzondering. Arjan won met 1 up zijn wedstrijd ondanks een verschil van 11 slagen in de playing handicap. Daarmee was hij ook de enige van alle golfers in deze competitie die een single wedstrijd heeft gewonnen tegen de Strijensche. Een prachtige prestatie.

Einduitslag 16-2 verlies.

Tussen de Turfvaart en GVN6 ging het nog om de 3e en 4e plaats. Na de koppelwedstrijd stond de Turfvaart met 4-2 voor.

Maar GVN6 sloeg toe in de singles door 4 wedstrijden te winnen (waarvan 3 met miniem verschil) en 1 gelijkspel waardoor zij de wedstrijd uiteindelijk met 11-7 wonnen en als derde eindigde.

Eindstand

Eindstand Punten Voor Tegen
1 Strijensche 2 8 66 6
2 Midden-Brabant 1 5 40 32
3 GVN 6 4 26 46
4 Turfvaart 2 3 26 46
5 De Stok 0 22 50

 

Conclusie:

Al met al een geslaagde competitie ondanks de mindere weersomstandigheden. Het zou mooi zijn als komend jaar meer jongere spelers (jonger dan 40) zich aanmelden zodat we twee teams kunnen samenstellen waarvan een eerste team met een gemiddelde handicap die kan strijden om promotie.

De spelvorm, Matchplay, is ontzettend leuk om te doen. Je komt op banen die je anders niet snel zou bezoeken. Ook het sociale gebeuren rondom de wedstrijden is mooi om mee te maken. Kortom, meld je aan voor volgend jaar.